Long Exposure bij strandje Smalle Ee

Zoom in 20130419bsnf 08 dsc9187 web
Info tags natuur water Overig
Water en wolken die vervagen of in elkaar overgaan, kun je fotograferen door (extreem) lange sluitertijden te gebruiken. (Bij deze foto bv. 50 sec)
Voor dit type foto's heb je vaste objecten en bewegende objecten nodig. Locaties met water, wolken, auto's als bewegende en bomen, bruggen, stenen, rotsen en zoals in deze foto glijbanen, zijn daarvan goede voorbeelden

Om dit voor elkaar te krijgen moet het donker genoeg zijn om de bulb-stand van de camera te kunnen gebruiken. Een B&W ND110 filter (big stopper) is daarbij een prachtig hulpmiddel omdat dit filter nagenoeg zwart is en niet of nauwelijks licht doorlaat. Bij lange sluitertijden is een goed statief en afstandsbediening (Nikon ML-L3) voor de camera absoluut noodzakelijk. Op deze manier kun je toch een klein diafragma (bv. f/22) gebruiken.
Je kunt dit soort foto's enkel en alleen maken wanneer je in de M-stand fotografeert. Voordat je het filter plaatst moet je eerst alles instellen en scherpstellen. Zet de AF uit, want anders blijft deze scherpstellen.
Pas op het laatste moment plaats je de filter en druk je af. Je zult meerdere opnamen moeten maken om de juiste sluitertijd te vinden. Ik begin altijd met 25 seconden en gebruik daarbij de timer van mijn iPhone.
Het is een kwestie van trial and error..... en ervaring om uiteindelijk de beste foto te maken...
Op de locatie bij Smalle Ee is alles aanwezig.... de locatie is gemakkelijk te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Vroeg in de ochtend is het er meestal nog erg rustig...

Andere spots in Drachten