de Pijp

Hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Saenredamstraat

Zoom in 921025002 original web
Info tags mensen

De Pijp schijnt haar naam te ontlenen aan de stromen werknemers die zich ’s morgens vanuit de woonwijken door de smalle straten loodrecht op de Albert Cuypstraat persten in de richting van het zakencentrum.


In de Pijp, een van de bekendste volksbuurten van Amsterdam, vind je tegenwoordig veel leuke winkeltjes met allochtone eigenaren zoals bijvoorbeeld India S.P. Textiles. Stap eens zo’n winkeltje binnen en vraag de eigenaar of je een mooi portret van hem mag maken. Desnoods bied je hem aan een digitaal bestand te sturen als er op zijn vraag: “en waar is het voor”, geen speciaal doel valt te melden. Zoek naar leuke en verrassende combinaties. Het moge duidelijk zijn wat bij deze opname in het oog sprong. Een groothoeklens is voor een dergelijk portret onmisbaar. Veel scherptediepte is er niet nodig en de f/4,5 voldoet ruimschoots.


Om het groenige kunstlicht wat weg te drukken is een flitser een mooi hulpmiddel. Een sluitertijd die dat groene licht wat wegdrukt - de opname zou zonder flits daardoor aan de donkere kant zijn geworden - zorgt er voor dat het witte flitslicht een grotere invloed krijgt, met als eindresultaat de echte kleuren zonder de sfeer kapot te flitsen. Je laat de geportretteerde een keer in de lens kijken, een keer naar rechts of misschien zelfs naar boven. Probeer op deze manier het meest sprekende portret te verkrijgen. Mensen gaan erg snel staren of worden verlegen als je ze het zelf laat uitzoeken. Om de link tussen de eigenaar en het portret te versterken is hem ook verzocht eens naar het schilderij te kijken. Het bleek de gouden greep om dit portret te maken tot wat het is.


Andere spots in Amsterdam