Oudezijds Achterburgwal

Aan de westelijke zijde van de gracht

Zoom in 43 oz achterburgwall web
Info tags mensen stedelijk

Op dit punt bevindt zich een fraai pand waarin liveshows worden gegeven en door dames bijzondere dingen worden gedaan met bananen. Voor zo’n pand staat meestal een persoon die klanten binnenpraat. Om te beginnen is het van belang dat die persoon het goed vindt dat je een foto maakt, maar als je dat vriendelijk, eventueel met uitleg, vraagt, is dat meestal geen probleem. “Nee heb je en ja kun je krijgen”, zei mijn moeder altijd. Een groothoeklens is in dit geval wel nodig om het hele pand in beeld te krijgen. De gracht achter de fotograaf beperkt de afstand tot het onderwerp. 

Een groothoeklens op zijn kant houden is, omdat het nogal een vertekening van het perspectief teweeg brengt, niet iets wat mijn voorkeur heeft. Maar in dit geval is het essentieel om dit fraai verlichte pand geheel in beeld te krijgen. De paar personen onherkenbaar gefotografeerd complementeren het beeld. Je ontkomt er hier niet aan om een statief te gebruiken. Een grote lensopening geeft te weinig scherptediepte om het hele pand scherp in beeld te brengen en dat is wel iets wat je zou willen in dit geval. En dan ga je ook maar meteen naar een lagere gevoeligheid om de kwaliteit zo optimaal mogelijk te krijgen. De camera staat toch op statief en met een draadontspanner zijn lange sluitertijden mogelijk, waarmee tevens mensen weer wat onscherp worden en daarmee minder herkenbaar. Zorg ervoor dat er nog wat licht in de lucht is, dan zijn de geveltjes goed zichtbaar en is het duidelijk dat we in Amsterdam zijn. 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Op de wallen fotograferen is niet zonder risico. Als oppassers in de gaten kregen dat de prostituees gefotografeerd werden is in het verleden menig camera, soms met de tegenspartelende fotograaf, in de gracht verdwenen. Fotografeer dus niet stiekem, zodat bezoekers die niet in beeld willen komen de camera kunnen ontwijken en richt de camera niet direct op de ramen.


Andere spots in Amsterdam