Oudezijds Achterburgwal

Op de brug bij Café ‘Old Sailor’ kijkend in noordelijke richting

Zoom in 041323079 original 2 web
Info tags mensen stedelijk

Op deze brug lopen naast de gebruikelijke bezoekers en mensen die er beroepsmatig moeten zijn, ook veel jonge toeristen. Als je daar een foto van wilt maken, zal je gebruik moeten maken van een flitser. Het licht op de mensen op de brug is te zwak om er mooie beelden van te maken. Hier is een groothoeklens gewenst, je staat namelijk erg dicht op degene die je wilt fotograferen; de brug is niet al te breed. Het is aan te raden je camera instelling op handmatig te zetten en je belichting vooraf in te stellen. Een gevoeligheid van ISO 800 geeft bij dit soort licht, gecombineerd met flitslicht een goede beeldkwaliteit. Het gevolg is dat je een wat langere sluitertijd van 1/30ste van een seconde nodig hebt, en een diafragma van maar f/4,5. 


Gelukkig hebben we tegenwoordig autofocus en een flitser die de hoeveelheid licht op het onderwerp fantastisch doseert. Daarom is het hoofdonderwerp haarscherp en perfect belicht, terwijl de camera-instellingen dat eigenlijk niet zouden doen verwachten. De achtergrond is wat onscherp, misschien zelfs iets bewogen, maar dat mag de pret niet drukken. Die achtergrond is er namelijk alleen maar voor de plaats- en tijdduiding en het heeft het bijkomend voordeel dat mensen die je niet herkenbaar op de foto wilt zetten onscherp zijn.


Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Op de wallen fotograferen is niet zonder risico. Als oppassers in de gaten kregen dat de prostituees gefotografeerd werden, is in het verleden menig camera, soms met de tegenspartelende fotograaf, in de gracht verdwenen. Fotografeer dus niet stiekem, zodat bezoekers die niet in beeld willen komen de camera kunnen ontwijken en richt de camera niet direct op de ramen.


Andere spots in Amsterdam