Oudezijds Achterburgwal

Aan de westelijke zijde van de gracht

Zoom in 041323100 web
Info tags mensen stedelijk

Dit gebied wordt in de volksmond de Wallen of de Walletjes genoemd. In dit, in de gehele wereld als de ‘Red Light District’ bekend staande, oudste deel van Amsterdam wordt de raamprostitutie bedreven. Die naam dankt het gebied aan de rode lampjes, die traditioneel voor de peeskamertjes van de prostituees branden. Het is vermoedelijk de bekendste hoerenbuurt van de Westerse wereld. Men vindt er, naast de genoemde raamprostitutie, seksshops, peepshows, coffeeshops en kroegen. Een hash- en marihuana museum, evenals een erotisch museum, bevinden zich op steenworpafstand van deze brug.


Op dit punt bevindt zich een fraai pand waarin liveshows worden gegeven. Voor zo’n pand staat meestal een persoon die klanten binnenpraat. Om te beginnen is het van belang dat die persoon het goed vindt dat je een foto maakt. Als je dat vriendelijk, eventueel met uitleg, vraagt, is dat meestal geen probleem. “Nee heb je en ja kun je krijgen”, zei mijn moeder altijd. Een groothoeklens is in dit geval wel nodig om het hele pand in beeld te krijgen. De gracht achter de fotograaf beperkt de afstand tot het onderwerp. Om de belichting goed te krijgen is een camera met een hogere gevoeligheid een zeer fijne optie. Anders moet je een statief tevoorschijn halen en dan duurt alles wel erg lang. De belichting meten is redelijk eenvoudig. Bij deze lichtverdeling kun je op een integrale meting door de camera vertrouwen. Je zou zelfs de automaat het werk kunnen laten doen. Veel scherptediepte heb je in deze foto niet nodig, dus kun je kiezen voor een grote lensopening, wat de sluitertijd dan weer gunstig beïnvloedt. Met 1/40ste van een seconde kun je de camera net stevig genoeg vasthouden, en met f/3,2 opening zijn bij deze groothoeklens dan alle relevante details scherp. Als de man ook nog een mooie houding aanneemt is het beeld zelfs geschikt om groot geplaatst te worden in een blad als de Financial Times Germany, waarvoor hij gemaakt is.


Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Op de wallen fotograferen is niet zonder risico. Als oppassers in de gaten kregen dat de prostituees gefotografeerd werden, is in het verleden menig camera, soms met de tegenspartelende fotograaf, in de gracht verdwenen. Fotografeer dus niet stiekem, zodat bezoekers die niet in beeld willen komen de camera kunnen ontwijken en richt de camera niet direct op de ramen.


Andere spots in Amsterdam