Vijzelgracht - Noord/Zuidlijn

kijkend op bouwwerkzaamheden Metro Noord/Zuidlijn

Zoom in An vijzelgracht noordzuidli web
Info tags stedelijk

De oude binnenstad van Amsterdam kent veel mooie gebouwen die moeten concureren met nieuwe ontwikkelingen van de huidige tijd. Zo ook de monumentale wevershuisjes, aan de Vijzelgracht die gebouwd zijn tussen augustus 1670 en maart 1671. De panden zijn gebouwd volgens een vast stramien: een woonkelder, een bel-etage, een keuken aan de achterkant met souterrain en een eerste verdieping met kap. Op de eerste verdieping stonden de weefgetouwen, de spinsters werkten in de kelder. De hoekhuizen waren groter en deden dienst als winkel of tapperij.


Deze huisjes kregen landelijke bekendheid toen ze door de werkzaamheden van de metro Noord/Zuidlijn gingen verzakken. Je ziet dat de meeste panden daarom ook goed zijn ingepakt en gestut.


Opnames als deze vergen vaak iets meer voorbereiding. Zo moet je goed letten op kleurbalans en op over- of onderbelichten. Kies voor hoge ISO waarden en zoek een steunpunt om de camera stil te houden. Vaak is een statief een uitkomst maar ook leunen tegen een lantaarnpaal kan voldoende zijn om gebruik te kunnen maken van langere sluitertijden.


Andere spots in Amsterdam